I. Hód-tavi Gasztro-lovagi Torna (HGT 2015)
Főzőverseny – Versenykiírás
A IV. Hód-tavi csata fesztivál keretében
Időpont: 2015. július 11. (szombat)
Helyszín: 47-es Szegedi út melletti MotoCross - pályán a Hódtavi csata emlékművénél
A rendezvény célja:
A XIII. századi főzés, sütés hagyományainak felkutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása. A napjainkban lendületesen fejlődő falusi és városi turizmus gasztronómiai irányú fejlesztése, a térség vendéglátó helyeinek kiváló vendégcsalogató kínálatának bővítése, a történelmi ételek, ételsorok kialakításának lehetősége, térségi gasztronómiai kiadványok kiadása.
Mottó: „Ínyvitézek fegyverbe! ”
Elkészítési mód: Helyszínen
Időtartam: 0800 – 1300 –ig
Étel zsűrizés: 1300 – 1400
Módszer: komplex, a szempontok figyelembevételével
Eredményhirdetés: 1400
Feladat: _ a szempontok figyelembe vételével egy „XIII. századi” étel elkészítése
Kategóriák: 1. Sültek (nyárson. kemencében, parázsban, vaslapon, edényben)
2. Főttek (levesek, raguk, egytálételek – üstben, cserépedényben, bográcsban)
3. Tészták (sütemények, főtt tészták, gombócok, töltött tészták, sült tészták)
Nevezési feltételek, szempontok:
- Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Nevezési díj nincs. Az Alapanyagok a középkori piaci nyilvántartás alapján az alábbiak lehetnek: (marha, sertés, baromfi, hal, vadhús, tojás, sajt, túró, vaj, tejszín, savó, tejföl, száraz borsó, bab, lencse, árpa, kender, mák, mogyoró, mandula, zab, köles, hagyma, fokhagyma, uborka, tök, káposzta; alma, körte, cseresznye, meggy, szamóca, dinnye, som, szilva, kökény, őszibarack, zöld dió, aszalt gyümölcsök; sáfrány, bors, köménymag, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szerecsendió virág, kapor, ánizs, cukor, só, olaj és természetesen a vadon termő gyógy és fűszernövények) TILOS a kávé, tea, paprika, paradicsom, kukorica, burgonya használata!!!
- Nevezni, 2015. július 10-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a hod.gasztrolovag@gmail.com elektronikus levélcímen (levél tárgya: HGT 2015), vagy aláírva személyesen Sonkoly Ágnes (Besenyei Ferenc Művelődési Központ) főszervezőnél a Besenyei Ferenc Művelődési Központban lehet. ILLETVE A HELYSZÍNEN 9. ÓRÁIG! Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet!!! Minden ételt külön jelentkezési lapon kérjük beadni!
- Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva. Az ételek árusítása, közfogyasztásra bocsájtása csak az erre engedéllyel rendelkezőknek lehetséges!
- Az ételeket 5 tagú zsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az arany~, ezüst~ és bronzminősítésű Gasztro-lovagi címet. Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.
Nevezzen be Ön is egyénileg vagy csapatával!
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc – biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a közfogyasztásra (is) bocsátott ételek esetén az alábbi feltételekkel járult hozzá a versenyek megrendezéséhez.
- „A főzőverseny helyszínén csak engedélyezett üzemből (bérvágásból, bérfeldolgozásból) származó alapanyagokból készült ételféleségeket bocsáthatnak közfogyasztásra.”
- „Valamennyi felhasználásra kerülő élelmiszer alap- és segédanyag, félkész termék származását és fogyasztásra való alkalmasságát hitelt érdemlő dokumentációval a helyszínen biztosítani kell.”
- „A főzéshez felhasználandó húsok és zöldségfélék előkészítésének higiénés feltételeit biztosítani kell.”
- „A főzés helyszínén az alapanyagok és ételek környezeti szennyeződéstől való védelmét biztosítani szükséges.”
- „Az ételek kiszolgálásához egyszer-használatos edényeket kell biztosítani.”
- „Csak olyan személyek végezhetik a húselőkészítést és a főzést, valamint az ételek kiosztását, akiknek higiénés alkalmasságuk hitelt érdemlő módon (egészségügyi könyv) igazolt”, vagy legalább háziorvosi igazolással rendelkeznek a fertőzésmentességről.
Hódmezővásárhely, 2015. június 4.
JELENTKEZÉSI LAP
I. Hód-tavi Gasztro-lovagi Torna (HGT)
2015. július 11. (szombat)
HÓDMEZŐVÁSÁRHELY
A Versenyző csapat vagy egyén neve:
Címe:
A csapatvezető ÍNYMESTER neve:
A kategória kiválasztása: 1.) Sültek 2.) Főttek 3.) Tészták
A „versenymű” megnevezése:
Elérhetőségek :
- Telefonszámok:
- E-mail:
………………………………….., 2015. …………… hó …… nap
A feltételeket megértettem, tudomásul vettem.
(aláírás)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése